5 skønne danske øer, du kan besøge i sommerferien

 

Er du en af de mange danskere, der vælger at holde sommerferie inden for landets grænser? Her får du fem danske øer, der bestemt er et besøg værd. Uanset om du er til nye kartofler fra Samsø, en tur med nattevægteren i Ærøskøbing eller geologisk forhistorie gemt i Furs moler.

Der sker noget ganske særligt, når vi sejler på ferie. Vi sænker skuldrene, trækker vejret lidt dybere, og pulsen falder til ferietempo. Når først du er ombord, er der ingen mulighed for at køre hjem efter de glemte badevinger eller for at vande potteplanten. På den måde kan en øferie føles som om, at du er meget længere væk, end du rent faktisk er.

Én af de mange magiske ting ved de mindre danske øer er, at alt det nødvendige er inden for rækkevidde. Der er ingen lange køreture med trætte børn på bagsædet, og de begrænsede arealer giver rig mulighed for alle aldersgrupper at opleve feriedestinationen på vandre- eller cykelture.

Der er over 400 navngivne øer i Danmark, og 72 af dem er beboede. Mange af de små, charmerende perler er yndede turistmål hele året rundt. Her får du fem skønne øer, der er oplagte destinationer til en mindeværdig sommerferie.

Gå på opdagelse i Samsøs fantastiske spisekammer

I Kattegat, lige i midten af Danmark, finder du en af de mest populære danske ferieøer, Samsø. Øens placering gør den unik, fordi du kan sejle dertil på en times tid fra både Sjælland (Kalundborg) og Jylland (Hou), hvilket gør den til et yndet feriemål for mange.

Samsø er kendt for sine meget gode jordforhold, som giver en unik smag til øens berømte kartofler, rodfrugter, jordbær og mange andre afgrøder. Selvom Samsø-kartofler er en helt almindelig vare i alle danske supermarkeder, er der nu noget særligt over at spise dem direkte fra jorden, og i de mange vejsideboder øen rundt, kan du gå på jagt efter de lokale specialiteter. Øen er desuden kendt for sine mange cykel- og vandreruter, som byder på noget for enhver smag og niveau.

Hvert år byder øen velkommen til den traditionsrige Samsø Festival i uge 29, hvor op mod 6.000 gæster hygger sig og nyder musikken fra de mange danske bands. Den lidt mindre kendte jazzfestival i Ballen er dog også et besøg værd. Samsø har derudover sit helt eget mikrodestilleri Sam Island Distillery, hvor gæster kan få en rundvisning og smagsprøver. Her lærer du, hvordan ginnen bliver produceret, og hvordan de lokale råvarer spiller en central rolle i produktionen.

For børnefamilierne er det oplagt at besøge verdens største labyrint, som ligger smukt gemt i de grønne skove. Her kan I nemt bruge mange timer, mens I med en quiz som kort bevæger jer rundt ad de snørklede stier. Øen er desuden hjemsted for Falkecenter Samsø, hvor hele familien vil få en unik oplevelse ved at se på ørne, falke og hornugler, der flyver majestætisk rundt.

Bornholm, den dejligste ferieø

Bornholm er en af de mest populære danske ferieøer og med rette. Den afsidesliggende klippeø midt i Østersøen har med sin unikke natur, smukke seværdigheder og lækre gourmetkøkken noget at byde på for alle aldersgrupper og interesseområder.

Øen er nok mest kendt for sine nyrøgede sild, hvis duft hænger i luften over alle havnebyer hele vejen rundt om øen. Det er nærmest umuligt at spise kedeligt på Bornholm, og det må være et klart punkt på to-do-listen at smage de skønne skaldyr og fisk, når du er på øen, hvad enten det er fra et lokalt røgeri eller en af de mange gourmetrestauranter, der ligger spredt rundt på øen.

Et af de helt store udflugtsmål er Hammershus. Her kan du mærke historiens vingesus i den imponerende ruin fra den gamle middelalderfæstning, der stod færdig i slutningen af 1200-tallet. Den spektakulære placering, på en stejl klippeknude på øens nordspids, gør kun oplevelsen endnu mere interessant. Er I historieinteresserede, er Bornholms Middelaldercenter derudover også et besøg værd. På det 15 hektar store frilandsmuseum, kan I blandt andet skyde med middelalderbue, se den store kanon blive affyret eller møde Middelalderens folk.

Solskinsøen byder på et hav af naturoplevelser, for eksempel Opalsøen, der ligger smukt i resterne fra et tidligere granitbrud. Dueodde Strand er med sit superfine, hvide sand og klare vand med rette blevet kåret til en af Europas bedste sandstrande. Øen har dog også mange andre perler, og du vil ikke fortryde et besøg på hverken Balka strand, Hullehavn, Sandvig eller Sandkås.

Pluk dine egne østers på Fanø

Går du ind på en af byens mange fancy restauranter, er østers en klassiker på kortet. Men hvorfor ikke plukke den delikate spise med dine egne hænder direkte fra Vadehavets ø-perle Fanø? Vadehavet er i sig selv noget ganske særligt, det er det største tidevandsområde i verden og har en enestående biodiversitet. Af den grund er området også optaget i UNESCOs verdensarvsliste.

Området er verdensberømt for sit rige dyreliv af trækfugle, fisk og havpattedyr. I foråret kan du være heldig at opleve naturfænomenet Sort Sol, hvor hundredtusindvis af stære flyver i formationer over himlen i solnedgangen, inden de søger ned mod jorden for natten. Derudover har Fanø den største population af sæler i Danmark, og de kan oftest ses ved den store sælbanke sydvest for Sønderho. Husk dog at holde god afstand til de sky dyr.

Generelt er Fanø rig på skønne naturoplevelser. Det gælder, hvad enten I har lyst til at gå en tur i strandørkenen ved Sørens Jessens Sand, lede efter rav på de smukke strande eller få adrenalinen helt op på en strandsejler eller et surfbræt på strandene, hvor vestenvinden skaber de perfekte forhold til den sjove sport. Hvert år i juni bliver der desuden holdt Danmarks største dragefestival på Fanø, hvor de mange tusinde drager lyser himlen op i smukke farver.

Ærø har ro, charme og masser af historie

Det er svært ikke at falde pladask for Ærøs enorme charme og rolige stemning. Fra Ærøskøbings toppede brosten, farvestrålende klatreroser og små, velholdte byhuse til storslåede naturoplevelser med smukke strande og imponerende udsigtspunkter.

På Ærø kan du komme helt ned i gear. Øen byder på mange sjove aktiviteter som for eksempel de mange vandre- og cykelruter, hvor du langs den smukke kyststrækning kan opleve øen i dit helt eget tempo. Derudover har Ærø unikke forhold til lystfiskeri, hvilket giver dig rig mulighed for at kunne fange blandt andet havørred og hornfisk til aftensmaden.

Ærø har et bredt udvalg af kulturelle oplevelser, blandt andet Marstal Søfartsmuseum, hvor du kan mærke på egen krop, hvordan det var at sejle i de små coastere i 1950’ernes blæsevejr. Den sidste hertugelige gård Søbygård er også et besøg værd, ligesom du kan mærke historiens vingesus på en guidet tur med nattevægteren i Ærøskøbing. Her kan I høre byens historie, der går mere end 750 år tilbage.

Ærø har et bredt udvalg af hyggelige restauranter og cafeer, som er værd at udforske. En ganske særlig egnsret er de små, tykke og lækre ærøske pandekager, som I må prøve mindst én gang. I kan lade bilen stå og tage på rundvisning og ølsmagning på øens mikrobryggeri Ærø Bryggeri, som også serverer smørrebrød i de stemningsfyldte omgivelser. Er det en succes, kan I derudover besøge destilleriet Ærø Whisky og smage på de gyldne dråber eller ryge en vaskeægte håndrullet, dansk cigar.

Fur er fin og helt sin egen

Nok er sejlturen fra Salling til Fur ikke længere end fire minutter på den lille, charmerende færge. Men når først du går i land på Fur, vil du mærke, at skuldrene sænker sig. Øen er rig på klassisk, dansk sommerland, når det er bedst med skønne strande, krabbefiskeri, limfjordsøsters, store is og hyggelige sommeraktiviteter.

Den lille perle midt i Limfjorden er mest kendt for sin imponerende natur, blandt andet Knudeklint som er en geologisk attraktion og er kandidat til at blive optaget på UNESCOs liste over unikke naturseværdigheder. Her kan man se, hvordan moler og askelag er presset sammen i flager og folder. Lagene er cirka 54 millioner år gamle og giver et unikt billede af dyrelivet, som det så ud for millioner af år siden.

Du kan også opleve øens unikke historie på det fine, lille Fur Museum, hvor du blandt andet kan opleve 55 millioner år gamle fossiler fundet på Fur. Men du kan også se mønter fra en gammel vikingeskat, og øens udvikling i de sidste 150 år i museets landbrugsudstilling.

Fur har generelt en skøn og afslappet ø-stemning, hvor der er nok at give sig til. Udover at opleve det unikke landskab, er mikrobryggeriet Fur Bryghus også et besøg værd. Her kan du smage de mange gode øl, spise lækker mad i restauranten og måske opleve en koncert i de stemningsfulde lokaler.

Er du kunstinteresseret, er Fur et slaraffenland af små atelierer og værksteder. Gå på opdagelse i alt fra smykkedesign og trædrejninger til fotografi, skulpturer og malerier i de ikke mindre end 20 små værksteder, der ligger spredt rundt omkring på øen.

Skal du leje sommerhus eller feriebolig? Så husk at tjek Pluskort’s partnerprogram for gode rabataftaler til din næste feriedestination.